sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Energia-asioita yhteistoiminnallisesti


 
Energia-asioita opiskeltiin 3. ja 4. luokan voimin yhteistoiminnallisesti. Aluksi koko porukka kokoontui auditorioon, jossa oppilaat jaettiin viiteen kotiryhmään. Aiheeseen virittäydyttiin kuuntelemalla kaksi tarinaa. Ensimmäinen kertoi siitä, miten kaikki energia on peräisin auringosta. Toisen tarinan aikana piti samalla merkitä monisteeseen, mitä energiaa käyttäviä asioita tarinassa mainittiin. Tämän jälkeen oppilaat jaettiin kolmeen asiantuntijaryhmään siten, että jokaiseen asiantuntijaryhmään tuli kolme oppilasta jokaisesta kotiryhmästä.
 
Ensimmäinen asiantuntijaryhmä perehtyi siihen, mitä eri energialähteitä on olemassa ja miten ne jakautuvat uusiutuviin ja uusiutumattomiin. Toinen ryhmä tutustui eri energialähteiden ympäristövaikutuksiin ja kolmas ryhmä pohti erilaisia tapoja säästää energiaa kotitalouksissa. Tähän käytettiin aikaa kaksi oppituntia (2 x 60 min.). Oppimateriaalina käytettiin Motivan Hei, kaikki toimii! -vihkosta ja open opasta. Paljon hyviä linkkejä energiaopetukseen löytyi Motivan sivuilta.
 
Seuraavana päivänä oppilaat palasivat kotiryhmiinsä ja opettivat asian muille ryhmän jäsenille. Jokainen asiantuntijaporukka oli myös varannut tehtävämonisteen muille kotiryhmäläisille. Ryhmissä ratkottiin sanasokkeloita, täydennettiin ajatuskarttoja ja etsittiin Tuhlarin talosta energiansäästökohteita.
 
 
Tässä rastitellaan, mitä energiaa tarvitsevia asioita mainittiin tarinassa.

Elli opettaa ryhmälleen energialähteitä.

Ajatuskartta täydentyy.

Toisten opettaminen on vaihteeksi mukavaa, mutta haastavaakin.


Tuomas pähkäilee sanasokkeloa.


 Energia-asiantuntijat työssään.
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti