lauantai 16. helmikuuta 2013

@ Isohaaran voimalaitos feat. 1., 4. ja 6-9e -luokat

Perjantaina 15.2. Hepolan koulun 1., 4. ja 6-9e luokat pääsivät tutustumaan Isohaaran vesivoimalaitokseen. Ajelimme Keminmaalle moottoritien kautta, joten näimme menomatkalla voimalaitoksen kokonaisuudessaan. Perillä pääsimme kuitenkin näkemään paljon sellaista, jota monikaan ohikulkija ja paikallinen asukas ei pääse näkemään.

Olimme tutustuneet jo koululla vesivoimalaitoksen toimintaperiaatteeseen, joten henkilökunnan opastusta oli helpompi seurata. Kaikki opetus ja kaaviokuvat muuttuivat eläväksi, kun pääsimme itse näkemään ja kuulemaan, miten vesivoimala toimii. Opimme muun muassa, että pienet kalat voivat selvitä vahingoittumattomina matkasta turbiinin läpi ja että voimalan vaarallisin paikka on ulkona sijaitseva kytkinkenttä. Myös voimalan läheisyydessä vesillä liikkumista koskevat kiellot ja varoitukset on syytä jokaisen ottaa tosissaan!

Lämmin kiitos koko porukan puolesta Hannulle ja Jarnolle mielenkiintoisen vierailun tarjoamisesta, sekä tietenkin kiitos maistuvista mehuista ja pullista!

Isohaaralla on harvoin käynyt näin suurta seuruetta; Hepolasta saapui melkein 50 henkeä.

Hannu Petäjäsuo esitteli meille vesivoimalan toimintaperiaatetta.

Oppilaat tutkivat voimalaitoksen pienoismallia.

Kierrosta odotellessa pojat pohtivat vesiaiheisia englanninkielisiä sanasokkeloita.

Ja tietysti eväät oli mukana!

Konttorin ikkunasta oli huikeat näkymät alas kuohuihin. Tänne pitäisi päästä tulva-aikana!

Voimalaitosinsinööri Jarno Onnela esitteli ohjaamon toimintaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti